Avertismentul directorului Google DeepMind: „Riscurile generate de inteligența artificială, la fel de serioase ca schimbările climatice” 

de: Ana Anițoiu
25 10. 2023

Directorul executiv britanic al DeepMind, unitatea de inteligență artificială a Google, considerat una dintre cele mai importante personalități în ceea ce privește tehnologia AI, a avertizat că riscurile generate de aceasta sunt la fel de serioase ca schimbările climatice.

Directorul Google DeepMind, despre riscurile provocate de inteligența artificială

Demis Hassabis a declarat că printre riscurile provocate de inteligența artificială se numără contribuția pentru crearea de arme biologice și amenințarea existențială reprezentată de sistemele superinteligente.

Hassabis susține că supravegherea industriei ar putea începe cu un organism similar Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC).

„Trebuie să tratăm riscurile inteligenței artificiale la fel de serios ca și alte provocări globale majore, cum ar fi schimbările climatice.

A fost nevoie de prea mult timp până când comunitatea internațională a început să coordoneze un răspuns global eficient în acest sens, iar acum trăim cu consecințele acestui fapt. Nu ne putem permite aceeași întârziere cu AI.

Cred că trebuie să începem cu ceva de genul IPCC, unde este vorba de un acord științific și de cercetare cu rapoarte, și apoi să construim de acolo.

Apoi, ceea ce mi-ar plăcea să văd în cele din urmă este un echivalent al unui Cern pentru siguranța inteligenței artificiale care să facă cercetări în acest sens – dar la nivel internațional. Apoi, poate că într-o zi va exista un fel de echivalent al AIEA, care să verifice aceste lucruri.”, a spus el, potrivit The Guardian.

Pe de altă parte, Hassabis, a cărui unitate a creat revoluționarul program AlphaFold, care descrie structurile proteinelor, a declarat că inteligența artificială ar putea fi „una dintre cele mai importante și benefice tehnologii inventate vreodată”.

Îngrijorările directorului Google DeepMind

Hassabis a declarat că inteligența artificială ar putea aduce „oportunități incredibile” în domenii precum medicina și știința, dar a recunoscut că există preocupări majore legate de această tehnologie.

Acestea se concentrează pe posibila dezvoltare a inteligenței generale artificiale (AGI) – sisteme cu un nivel de inteligență uman sau superior celui uman care ar putea scăpa de controlul uman.

Hassabis a semnat în luna mai o scrisoare deschisă ce avertiza că amenințarea AI ar trebui considerată un risc la fel de mare ca cel provocat de pandemii și de un război nuclear.

Săptămâna trecută, Eric Schmidt, fostul director executiv al Google, și Mustafa Suleyman, co-fondatorul DeepMind, au solicitat crearea unui grup de experți în domeniul inteligenței artificiale de tipul IPCC. Deși oficialii britanici susțin o astfel de inițiativă, se crede că aceștia consideră că înființarea sa ar trebui să se facă sub auspiciile ONU.